Ontspanning met spijkermat

 

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord; een spijkermat, shakti-mat of acupressuur-mat. De één zweert erbij, de ander vindt het niks. Maar wat is nu een spijkermat, en is het net als vroeger nog een ouderwetse plank met roestige spijkers? En kom je nu echt ter ontspanning op een spijkermat? In deze blog neem ik je mee in de geschiedenis, voordelen, effecten en eigen ervaringen  van de spijkermat.

 

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is een mat met heel veel kleine puntjes die de drukpunten op jouw rug stimuleren. De spijkermat waarover wij schrijven is dus geen spijkermat met echte spijkers. De moderne spijkermat met plastic puntjes is dus niet zo scherp als de echte spijkermat van vroeger maar het effect is hetzelfde. De mat is ongeveer 70 centimeter lang en kan gecombineerd worden met een speciaal nekkussen. De mat is makkelijk op te rollen, waardoor je het makkelijk kunt opbergen of meenemen.

De spijkermat is gebaseerd op de accupunctuur massage techniek. Op natuurlijke wijze zorgt de mat voor ontspanning van jouw lichaam en geest. Duizenden drukpunten oefenen druk uit op je lichaam waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt, Hierdoor worden blokkades op energiebanen verminderd. Ook worden er door het stimuleren van de drukpunten gelukshormonen aangemaakt.  Dit alles zorgt voor wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen.

 

Zit er verschil tussen de spijkermat, shakti mat, acupressuur mat?

Hier kunnen we kort en bondig over zijn; nee, er zit geen verschil tussen de verschillende benamingen. Als je zoekt op de verschillende benamingen, zul je zien dat er overal hetzelfde mee bedoeld wordt. Er zijn natuurlijk verschillende merken en aanbieders, maar je zult in de praktijk veelal dezelfde mat, met de zelfde puntjes / spijkertjes vinden. Die werken allemaal nét zo goed!

 

Hoe gebruik je een spijkermat?

Een spijkermat kun je gebruiken op een stevige ondergrond. Dit kan zowel de vloer zijn, maar ook je matras. Als eerste rol je de spijkermat uit. Leg hem vlak neer, met de scherpe punten naar boven. Ga vervolgens op de spijkermat liggen, en zorg dat je volledige rug bedekt is door de punten.

Het liggen op een spijkermat zorgt ervoor dat je lichaam een lichte pijnprikkel ervaart. Daar de stimulering van de drukpunten maken je hersenen endorfine en oxytocine aan. Dit zijn gelukshormonen die een pijnstillende werking hebben. Na een aantal minuten zul je merken dat de lichte pijnprikkel langzaam verdwijnt en je lichaam warm wordt.

Hierdoor wordt je doorbloeding geactiveerd waardoor afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd. Je spieren ontspannen waardoor jezelf volledig op je lichaam kunt richten en je onbewust zorgt dat je je hoofd leeg maakt. Je merkt dat je langzaam tot ontspanning komt op de spijkermat. De spijkermat kan ook gebruikt worden voor je voeten. Je kunt er dus op gaan staan en dit geeft dezelfde gezondheidsvoordelen.

 

Welke voordelen heeft een spijkermat?

Een paar minuten per dag op de spijkermat kan al een groot verschil maken. Door dagelijks gebruik van de spijkermat komt je lichaam in contact met een constante prikkel. De drukpunten zorgen ervoor dat wanneer je veel in je hoofd leeft, deze verplaatsen naar het lichaam en je fysieke prikkels gaat ervaren. Waardoor het mogelijk is uit je hoofd in je lichaam te landen. Na enkele minuten ervaar je steeds meer ontspanning in je lichaam en geest. Even helemaal niks doen en puur zijn met jezelf. Dit kan wonderen doen!

 • Verbetert je doorbloeding
 • Verbetert het energieniveau
 • Verbetert je slaapkwaliteit
 • Zorgt voor directe ontspanning
 • Activeert de gelukshormonen

 

Bij welke klachten kan ik een spijkermat gebruiken?

De spijkermat kun je bij diverse klachten gebruiken. Je kunt deze ook gebruiken enkel ter ontspanning. Hieronder vind je een lijst van klachten waarbij je de spijkermat zou kunnen gebruiken.

 • Rug- en nekklachten
 • Stressklachten
 • Spierpijn
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Menstruatiepijn
 • Fibromyalgie
 • Overige pijklachten

 

Doet een spijkermat pijn?

Een spijkermat doet, ondanks dat zijn naam misschien doet vermoeden, geen pijn. In het begin voelt het geheel scherp aan, maar door de vele spijkers verdeelt dit zich goed over je lichaam en is er nergens één plek die heel erg op de pinnen leunt. Na enkele minuten gaat dit over in een warm gevoel

Als je nog nooit een spijkermat gebruikt hebt, kan het liggen op de mat wat onprettig aanvoelen. Je zult er even aan moeten wennen. Je kunt dan eerst gaan liggen met een dun shirt aan. De spijkermat heeft dan minder effect, maar je hebt er ook minder last van. ZO kun je je lichaam eraan laten wennen, totdat je dit voldoende vindt om

 

Werkt een spijkermat echt?

Ikzelf, maar ook mensen in mijn omgeving gebruiken de spijkermat. Voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen werkt hij écht. Ik merk dat ik erg goed ontspan met de spijkermat, en dat ik op dagen dat ik niet goed in slaap val, juist deze mat gebruik om in slaap te komen. Verder gebruik ik de mat ook bij hoofdpijnklachten en ter ontspanning. Wanneer ik de hoofdpijn/migraine voel opkomen, ga ik op de spijkermat liggen en trekt de hoofdpijn langzaam weg. Daarna heb ik nergens meer last van. Als laatste gebruik ik de spijkermat als ik merk dat gestrest en gehaast ben. Kortom ik kom helemaal ter onspanning op een spijkermat! Ik wil niet meer zonder.

 

Is de spijkermat voor iedereen geschikt?

De spijkermat is voor bijna iedereen geschikt, maar er zijn enkele uitzonderingen. Als je huidproblemen hebt, een gevoelige huid, of wondjes op de plaatsen waar je gaat liggen op de spijkermat, dan is deze mat mogelijk niet geschikt voor jou. Als je vragen hebt of jou huid geschikt is voor een spijkermat, raadpleeg dan je behandelend arts.

Ook andere medische omstandigheden zoals bloedstollingsproblemen, of gebruik van bloedverdunners kan betekenen dat de spijkermat niet voor jou geschikt is. Maar ook hierbij geld; raadpleeg je behandelend (huis)arts om advies te vragen, ook als je niet weet of een medische aandoening mogelijk negatief effect heeft.

 

 

 

Dit is wat er ontstaat tijdens een ontspanning op je spijkermatje

 

 

Zelfzorg en zelfliefde is de nieuwe JIJ!

Door goed voor jezelf te zorgen heb je zoveel meer te geven. Maak dagelijks ruimte voor een ontspanningsmomentje en geef jezelf wat jij nodig hebt. Of dit nu aan het begin of aan het einde van de dag is, zorg dat dit een gewoonte voor je wordt. Zodat je meer energie en levensvreugde in je leven gaat ervaren.

 

De mat is super makkelijk te gebruiken. Leg hem onder je bed en gebruik hem dagelijks voor het slapen gaan. Laat al je zorgen los.

 

 

 

Waarom de specifieke spijkermat van Brellavio?

Ze focussen zicht op 4 pijlers. Wat hun missie en DOEL omschrijft.

 

Duurzame productie

Er wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen. De producten worden vakkundig handgemaakt in Azie. Onder amfori BSCI conforme omstandigheden.

Optimaal design

Er is veel aandacht en kwaliteit besteed aan het design. De focus ligt hierbij op een milieuvriendelijke spijkermat van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Erkende kwaliteit en service

Ze zijn de enige goedgekeurde spijkermat door Gezondheidsnet.nl, het gezondheidsplatfrom van Nederland. Daarnaast streven ze naar een uitstekende kwaliteit van de klantenservice.

Liefdadige community

Zorgt voor volledige ontspanning tussen lichaam en geest

 

Bestel hier je spijkermat

 

Hi, ik ben Alanna

Ik ben Mental & Holistic Coach en ervaringsdeskundige. Ik leer anderen hoe zij mentaal en fysiek kunnen groeien en ontwikkelen zodat ze hun belemmerende patronen en overtuigingen kunnen doorbreken. Zodat ze in hun eigen unieke kracht komen te staan.

Gratis Tool

Meer rust in je hoofd en grip op je gedachtes

Alanna Meijers draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders